Kiitokset seminaarissa käyneille!

Tieto näkyväksi -seminaarimme järjestettiin 17.9. Kauppakorkeakoulun juhlasalissa OKFestivalin satelliittitapahtumana. Yleisön kiinnostus ylitti kaikki odotuksemme ja vahvisti käsitystä, että tiedon kuvallinen esittäminen on ajankohtainen aihe monella alalla. Tärkein tavoitteemme oli saada muutkin kuin visuaalisten alojen ihmiset kiinnostumaan aiheesta, ja tässä onnistuimme mielestäni oikein hyvin.

Ohjelmaan kuului suomen- ja englanninkielisiä puheenvuoroja ja päivän puhujat jaettiin kielen mukaan etteivät suomea osaamattomat seminaarikävijät joutuisi seuraamaan esitystä kielellä, jota eivät osaa. Tapahtuman videotaltioinnista haluaisimme kiittää Infocrean Jarmo Lahtea. Seminaarivieras Kaisa Kyläkoski on Storify-palvelussa puolestaan koostanut kätevän yhteenvedon seminaarista, josta näkee yleisön kommenteja twitterissä ja muualla verkossa http://storify.com/K_KM_K/tieto-nakyvaksi.

Kun vieraat olivat kirjautuneet ja saaneet kahvia, Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila toivotti kaikki tervetulleiksi. OKFestivalin hengessä puheenvuoro käsitteli tiedon käytettävyyttä yhteiskunnassa: julkinen tieto ei tosiaankaan kulu käytössä.
Ensimmäinen seminaaripuhe oli Paula Ahonen-Rainion Kun tiedolla on sijainti – kartan mahti ja sen rajat. Saimme kuulla eri valinnoista, joita karttaa laatiessa joutuu tekemään sekä karttojen uusista muodoista ja käyttökohteista. Jos jollakulla oli käsitys kartoista arvoneutraalina välineenä, mieli toivottavasti muuttui esityksen aikana.

Tapio Vapaasalo ja Terike Haapoja

Kuvataiteilija Terike Haapojan esityksessä nähtiin tiedon käyttämistä elämysten luomiseen. Hänen alaansa on joskus datataiteeksi kutsuttu ilmaisun muoto, jossa eri välineillä ja tekniikoilla tehdään koettavaksi sellaisia ilmiöitä, jotka ovat arkikokemuksessa näkymättömiä. Olimme seminaarin sivuilla kertoneet jo hänen Hiilipuu-hankkeestaan, mutta vieraita kiinnosti ehkä sitäkin enemmän Entropia-videoteos, jossa näkyy lämmön hiipuminen kuolleen hevosen ruhosta.

Eri EU-maita kuvaavat Chernoffin naamat Vehkalahden esityksessä.

Kimmo Vehkalahden esitys palasi informaatiomuotoilun yleisimmän raaka-aineen eli tilastojen pariin. Niinkin monimutkaista aihetta kuin maan talouden vointia voi esittää yhdellä kuvalla eri keinoin, joista oli esimerkkinä Chernoffin naamat. Vehkalahti on kokenut esiintyjä ja avasi hyvin aihetta maallikkoyleisöllekin.
Tilastojen ymmärtämisen jälkeen kuultiin sarjakuvataiteilija Ville Tietäväisen puhe, jossa hän kertoi tekemistään kerronnallisista valinnoista kuvituksissa ja sarjakuvissa. Tietäväinen on sarjakuvaihmiseksikin harvinaisen analyyttinen tekijä ja oli kiinnostavaa kuulla, miten hienovaraisimpien tyylivalintojen taustalla vaikuttivat monimutkaiset syyt. Esitystä ei ole videotaltioinnilla.
Tuomas Siitosen puheenvuorossa nähtiin kahdet esimerkkitapaukset tiedon havainnollistamisesta. Ensimmäinen oli helsinkiläisille suunniteltu näyttely, jossa asukkaiden omista valinnoista johtuvia ilmastovaikutuksia visualisoitiin ymmärrettävällä tavalla: ostoskorilla, jossa jokaisen esineen tilavuus vastasi jokaisen kulutusvalinnan hiilidioksidipäästömäärää. Toinen hanke oli kirja, jonka tarkoitus oli rohkaista Selkämeren alueen kestävää kehitystä.
Stefania Passeran ja Helena Haapion selkeyttämistä käsittelevä esitys oli ensimmäinen englanninkielinen osa ohjelmaa. Heillä on kiinnostava ja kunnianhimoinen tavoite tehdä sopimukset helpommin ymmärrettäviksi osin visualisoinnin avulla. Sopimusten selkeyden puutteesta oli varoittava esimerkkitapaus, jossa yhdestä pilkusta seurasi kriittinen tulkintaero ja miljoonien hintainen oikeusjuttu. Aiheesta kirjoitti vieraamme Harri Juntunen blogissaan.

Rob Waller

Lounaan jälkeen Rob Waller jatkoi selkeämmän esittämisen teemaa keynote-puheessaan. Vaikka brittiläisen ja suomalaisen selkokielisyysliikkeen välillä on eroja, tavoitteet ovat samat. Ymmärrettävyys lisää yksilön valtaa omasta elämästään. Wallerin työstä voi lukea lisää Simplification Centren sivuilta.
Yannick Assogban esitys koski myös inhimillistä aihetta. Hän esitteli kuvallista mikroblogihanketta, jossa visualisoitiin ihmisten jokapäiväisiä asioita kuten työntekoa, nukkumista ja mielialaa. Näistä avautuu tarinoita ja totuuksia ihmisten elämästä, joista tullaan tietoisiksi vasta kun niille annetaan muoto.
Moritz Stefaner esitteli seuraavaksi kahta projektiaan, Emotoa ja dataruuanlaittoa. Emoto kartoitti Twitter-viestien pohjalta yleisön tunteita Lontoon olympialaisista. Eri aiheista syntyi tietokuvioita tuntemusten laadun mukaan. Ruuanlaittotyöpaja oli kokeileva tapa esittää dataa kulinaarisin keinoin. Raaka-aineilla on maistettavia suureita ja jatkumolle sijoitettavia ominaisuuksia kuten datallakin, ja työpajaan osallistuvat ihmiset yhdistelivät niitä koekeittiössä. Tästä syntyi esimerkiksi diagrammikiisseli ja kahdella muhennoskaaviolla toimiva datavertailu.

Farida Vis taustanaan Youtube-käyttäjien verkostoja.

Farida Vis oli myös käyttänyt Twitter-viestejä tutkimuksen aineistona. Hän oli seurannut Britannian mellakoiden käsittelyä ja keskustelun aiheiden muutoksia käyttäjien viesteissä. Visin mukaan datajournalismissa on hyvä ymmärtää laadullisen tiedon merkitys määrällisen lisäksi. Kuva ei itsessään puhu puolestaan vaan vaatii usein tarinan saadakseen rakennetta. Farida Visin luentokalvot löytyvät myös Slidesharesta: What do data visualisations want? 
Viimeisenä esityksenä kuultiin Jer Thorpin keynote-puhe, jossa hän esitteli äärimmäisen vaikuttavia visualisointejaan (vaikutteina muun muassa Minority Report -elokuvan elekäyttöliittymä) ja kannusti ihmisiä ottamaan henkilökohtaisen datansa paremmin haltuun ympäristössä, jossa palveluntarjoajat ja laitevalmistajat keräävät sitä jatkuvasti.

Jer Thorp luennoi

Kiitämme kaikkia seminaarissa käyneitä sekä paikallaolosta että mielenkiintoisista kysymyksistä ja keskusteluista. Olitte loistava yleisö. Toisin kuin ehdin pelätä, tapahtuma pysyi jopa melko hyvin aikataulussa suuresta kävijämäärästä huolimatta, mistä kiitän avustajiamme.

Valokuvat: Katri Naukkarinen

* * *

Alla myös tilastotietoa seminaarikävijöistä. Tiedot on kerätty useista lähteistä ja niissä voi olla pieniä epätarkkuuksia. Seminaari-ilmoittautumisista suurin osa tuli Aallon eAge-ilmoittautumisjärjestelmän kautta, mutta tämän lisäksi ryhmäilmoittautumisia, kutsuvieraita sekä OKFestival-lippuvaihdon kautta tulleita ja viime hetken lisäyksiä, peruutuksia ja muutoksia tuli sen verran että numerot eivät liene aivan täsmällisen tarkkoja.

OKFestivalin koko ohjelma julkistettu

Helsingissä 17.–22.9. järjestettävä maailman suurin avoimen datan tapahtuma OKFestival on viimein julkistanut koko ohjelmistonsa. Kiinnostavaa on vaikka kuinka paljon, mutta jos nyt muutama erityinen tärppi nostetaan tiedon visualisoinnista kiinnostuneille, niitä ovat tietenkin Informaatiomuotoilu.fi:n järjestämä Tieto Näkyväksi -seminaari maanantaina 17.9., Datajournalism/Datavisualization topic streamin ohjelmisto (pääosin tiistaina 18.9.), Hans Roslingin keynote-puheenvuoro torstaina 20.9. ja Helsingin Sanomien HSOpen-työpaja perjantaina 21.9.

Kannattaa tsekata koko ohjelmisto ja hankkia lippu pikimmiten, toistaiseksi niitä on vielä jäljellä, mutta ei loputtomiin. :) Lippuja voi ostaa päiväkohtaisesti tai koko viikoksi ja tarjontaan nähden ne ovat hyvinkin kohtuuhintaisia. Osa sessioista vaatii erillisen ennakkoilmoittautumisen (esim. HSOpenin ilmoittautumislomake on täällä) eivätkä kaikki halukkaat välttämättä mahdu mukaan vaikka festivaalilippu olisikin plakkarissa. Tämä kannattaa tarkistaa sessiokohtaisesti tapahtuman nettisivuilta. Tieto Näkyväksi -seminaariinhan pitää hankkia kokonaan erillinen lippu, joskin pieni erä seminaarilippuja tulee jossain välissä nopeat syövät hitaat -periaatteella jakoon myös viikon festaripassin hankkineille.

Nähdään Arabianrannassa!

PS. Tulkaa ihmeessä nykäisemään hihasta tapahtuman aikana, olen ainakin maanantaina ja tiistaina paikalla koko päivän ja vaihdan mielelläni ajatuksia blogin lukijoiden kanssa. Lisäksi teen myös vähän dj-hommia useampanakin päivänä tapahtuman yhteydessä… ;)

Tieto Näkyväksi -seminaarin ohjelmisto täydentyy

Pahoittelut blogin hiljaiselosta viimeisen kuukauden ajan. Meillä on ollut kädet täynnä Tieto Näkyväksi -seminaarin järjestelyiden ja muutaman muun kiinnostavan projektin kanssa. Koitamme aktivoitua blogin päivitystenkin suhteen, mutta on tuo raataminen seminaarijärjestelyjen parissakin myös kantanut hedelmää. :) Nyt ollaan vihdoin siinä pisteessä, että voimme julkistaa liudan uusia puhujia seminaariin.

Uusia puhujia ovat selkoviestinnän tuntija Rob Waller, IBM:n visualisointitutkija Yannick Assogba sekä datajournalisti Farida Vis. Seminaarin avajaissanat on lupautunut lausumaan Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila. Vielä pari kotimaista puhujaa lisää julkistetaan ensi viikolla ja sitten seminaarin ohjelma alkaakin olla valmis.

Saimme muuten Facebook-sivunkin tehtyä tapahtumalle, klikatkaa ihmeessä itsenne mukaan jos olette osallistumassa. :) Ja jos vielä ei ole lippua hankittuna, niin niitähän saa edelleen. Normaalihinta 50 €, puoleen hintaan Aallon henkilöstölle ja Grafian jäsenille. Opiskelijat pääsevät ilmaiseksi, kunhan muistavat rekisteröityä tapahtumaan tuolta etukäteen.

Tieto näkyväksi -seminaari Helsingissä 17.9.

Kuten alkuviikosta vähän vihjailin, olemme järjestämässä OKFestivalin kylkeen seminaaria tiedon kuvallisesta esittämisestä maanantaiksi 17.9. Ja nyt ovat asiat vihdoin siinä vaiheessa, että voimme julkistaa ensimmäiset yksityiskohdat tapahtumasta. Seminaarin nimi on Tieto näkyväksi ja tapahtumapaikkana on Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun juhlasali Helsingissä. Luvassa on TED-konferenssien hengessä tiiviitä, kiinnostavia ja asiantuntijoita laajemmalle yleisölle suunnattuja esityksiä niistä keinoista, joilla tietoa voidaan tehdä näkyväksi. Kohderyhmänämme on design-ammattikunnan ja data-aktiivien lisäksi journalistit, tieteentekijät, opettajat, virkamiehet ja muut joille työssään olisi hyötyä tiedon visualisoinnin menetelmistä. Toki tilaisuus sopii myös ihan yleisesti aiheesta kiinnostuneille ilman sen kummempaa ammatillista kulmaakaan.

Ensimmäiset puhujatkin on jo saatu varmistettua: Jer Thorp, Moritz Stefaner ja nippu kovia kotimaisia. (Edulliset) liput ovat myynnissä nyt, early bird -hinta on voimassa 20.7. asti ja korkeakouluopiskelijat pääsevät tilaisuuteen ilmaiseksi. Loput tiedot löytyvät seminaarin omalta saitilta, joten mitäpä niistä sen enempää jauhamaan. Lisää puhujia ja muita lisätietoja tapahtumasta julkistetaan pian. Tervetuloa!

OKFestivalin ohjelmisto alkaa rakentua, tähtipuhujana Hans Rosling

Helsingissä syyskuussa järjestettävän maailman suurimman avoimen datan tapahtuman OKFestivalin ohjelmisto alkaa hahmottua. Tänään julkistettiin tapahtuman ohjelman perusrakenne ja ensimmäiset kansainväliset puhujavieraat. Datajournalismista ja tiedon visualisoinnista kiinnostuneille on luvassa herkkua koko rahan edestä: Lauantaina 15.9., sunnuntaina 16.9. ja maanantaina 17.9. on aihetta sivuavat satelliittitapahtumat, tiistaina 18.9. varsinainen virallisen ohjelmiston datajournalismi- ja visualisointipäivä ja torstaina 21.9. vielä Hans Roslingin keynote-puheenvuoro! Jos Hans Rosling ei vielä ole tuttu nimi, kannattaa heti tutustua hänen TED-konferensseissa pitämiin esitelmiinsä, joista varsinkin vanhin, vuoden 2006 TEDissä pidetty ja jo yli neljä miljoonaa kertaa katsottu esitys on vakuuttava esimerkki siitä miten tiedon visualisointi voi muuttaa sitä, miten näemme maailman.

Kuten aiemmin tuli mainittua, olen itse mukana suunnittelemassa OKFestivalin datajournalismi- ja datavisualisointiohjelmistoa ja maanantain 17.9. satelliittitapahtuma, laajalle yleisölle suunnattu tiedon kuvallisen esittämisen eri tapoja tunnetuksi tekevä Tieto näkyväksi -seminaari on kokonaan Informaatiomuotoilu.fi:n tuottama. Viime mainitusta lisää aivan lähipäivinä, kannattaa olla kuulolla. ;) Myös muusta ohjelmasta alkanee tippua lisätietoa tasaiseen tahtiin aivan näinä päivinä ja paljon kiinnostavaa löytyy myös festivaalin 12 muun sisältöteeman alta.

Myös liput tapahtumaan ovat myynnissä nyt. Early bird -hinta (40 € / päivä tai 100 € / koko viikko) on voimassa 31.7. asti, tosin eivät normaalihintaisetkaan liput kalliita ole varsinkaan huomioiden tapahtuman erittäin korkeatasoisen ohjelmiston. Itse suosittelen ehdottomasti koko viikon pakettia jos vain aikataulu mitenkään antaa myöten.

OKFestivalin ohjelmahaku käynnissä, visualisoinnit mukana yhtenä aihealueena

Helsingissä ensi syksynä järjestettävän maailman suurimman avoimen datan tapahtuman, OKFestivalin ohjelmahaun ensimmäinen kierros saatiin päätökseen jo jokin aika sitten. Nyt luvassa on toinen kierros ja ensimmäisen kierroksen perusteella syntyneet festivaalin sisältöteematkin on julkistettu. Lisää tietoa löytyy OKFestivalin sivuilta.

Yhtenä teemoista on ”Data Journalism and Data Visualization” ja allekirjoittaneella on kunnia toimia yhtenä tämän teeman ”guest programme plannerista” Jens FinnäsinJohanna Vehkoon, Miska KnapekinLucy Chambersin ja Liliana Bounegrun ohella. Eli nyt niitä loistavia ideoita tulemaan! Luentoja, paneelikeskusteluja, työpajoja, taide-esityksiä ja installaatioita… Kunhan liittyy avoimen datan hyödyntämiseen jollain tapaa. Erityisesti heitän palloa nyt tässä designereille. Avoin data on perinteisesti ollut teknisemmin orientoituneiden ihmisten leikkikenttä ja uskon että tekniikkavetoisista ohjelmaehdotuksista ei tule olemaan pulaa. Design-lähtöistä tekemistä olisi mukava saada ohjelmaan myös kunnollinen kattaus.