Tieto näkyväksi -kirja on nyt myynnissä

Informaatiomuotoilu.fi-blogi perustettiin viisi vuotta sitten kirjaprojektin kylkiäiseksi. Paljon on ehtinyt noina vuosina tapahtumaan ja niin kirja kuin blogikin ovat vuosien varrella muuttaneet muotoaan moneen otteeseen. Sivusto on viettänyt hiljaiseloa viimeiset 1,5 vuotta tekijöiden monista kiireistä johtuen, mutta suurimpana syynä on ollut juuri kirjan kirjoittaminen, joka on vienyt merkittävän osan suunnittelutyöltä ja opettamiselta yli jääneestä ajastamme.

Tänään on se päivä kun kirja on lopulta valmis ja painettu. Se sai lopulta nimekseen Tieto näkyväksi vuodesta 2012 asti järjestämämme seminaarin mukaan. Kustantajana on Aalto ARTS Books ja kirja on nyt myynnissä kustantajan verkkokaupassa. Jälleenmyyjille kirjaa saadaan ensi viikolla. Kirjan johdantoluku on vapaasti ladattavissa.

Nyt kun kirja on valmis, myös blogissa alkaa vähitellen tapahtua. Sivusto saa uuden ilmeen loppualkuvuodesta ja alamme jälleen tuottaa myös sisältöä siihen. Tästä myöhemmin lisää. Sitä odotellessa kuulumisiamme voi seurata mm. täällä:

https://www.facebook.com/koponenhilden/
https://twitter.com/koponenhilden
https://www.instagram.com/koponenhilden/

dsc03090-juuso-koponen

Kirja-arvio: Willard C. Brinton – Graphic methods for presenting facts

Willard C. Brinton: Graphic methods for presenting facts (The Engineering Management Company, 1914. 371 sivua.)

* * *

(Lainaukset kirjasta allekirjoittaneen vapaita suomennoksia.)

Graphic methods for presenting facts on ensimmäinen englanninkielinen informaatiomuotoilun yleisteos (vaikka tuota sanaa ei toki vielä kirjan julkaisuaikaan käytettykään). Spesifimpiä aiheita käsitteleviä teoksia oli tietysti julkaistu myös englanniksi jo aiemmin ja varsinkin ranskalaiset olivat jo 1800-luvun puolella tuottaneet jo laajoja yleisesityksiäkin tiedon visualisoinnin kentästä (esim. Étienne-Jules Marey: La Méthode graphique, 1878). Brinton erosi edeltäjistään paitsi kielen, myös näkökulman osalta. Hänen missionaan oli tuoda tiedon visualisointi tieteen ja tekniikan maailmasta myös yrityselämään ja politiikkaan.

Brintonin kirja on samaan aikaan sekä tiedon visualisoinnin myyntipuhe (esim. s. 2: ”Jos tosiasioita ei esitetä selkeästi ja kiinnostavasti, ne ovat jokseenkin yhtä vaikuttavia kuin äänilevy ilman levysoitinta.”) että varsin käytännönläheinen ”tee näin” -opas. Monilta osin se on kestänyt aikaa varsin hyvin. Voisi sanoa, että tietyssä mielessä liiankin hyvin. Sadassa vuodessa hyvien suunnitteluperiaatteiden tuntemus tuntuu lisääntyneen yllättävän vähän. Samat perusvirheet joista Brinton kirjoittaa, kuten pituuden ja pinta-alan sotkeminen keskenään, ovat edelleen valitettavan yleisiä. ”Graafinen vertailu tulisi tehdä vain yhden ulottuvuuden mukaan jos se vain on mahdollista.” (s. 22) Tätä ei voi liikaa takoa suunnittelijoiden päähän. Valitettavan tutulta kuulostaa myös: ”Ketä hyvänsä meistä pidettäisiin hulluna eikä suinkaan nerona, jos hän yrittäisi keksiä aivan uusia sääntöjä englanninkieliseen ilmaisuun ja luoda tekstiinsä täysin ennenkuulumattoman sanajärjestyksen. Silti monet toimivat melko lailla tähän tapaan koittaessaan kehittää jonkin uuden ja oudon graafisen esittämisen tavan.” (s. 361)

Jatka lukemista ”Kirja-arvio: Willard C. Brinton – Graphic methods for presenting facts”

Otto Neurath: International Picture Language

Informaatiomuotoilun uranuurtajan Otto Neurathin International Picture Language vuodelta 1937 on alan klassikko ja yksi varhaismmista kirjoista jota aiheesta on kirjoitettu. Hieman yli satasivuisessa, pienikokoisessa kirjasessa selitetään Isotype-järjestelmän perusteet Basic English -selkoenglannilla. Kielivalinta paljastaa, että kirjanen on ajateltu laajalle lukijakunnalle joka ei puhu englantia äidinkielenään ja/tai jonka lukutaidossa on puutteita. Luultavasti ajatuksena on ollut, kuten niin suuressa osassa muutakin Isotypen toimintaa, kouluttamattoman työväestön sivistäminen. Kirja on tuotettu samana vuonna ilmestyneen Basic by Isotypen rinnakkaisteoksena. Basic Englishin rajoittunut sanavarasto (850 sanaa) tekee ironisesti parissa kohdassa tekstistä aavistuksen vaikeaselkoista, mutta kokonaisuutena se on helppolukuinen ja Gerd Arntzin piirtämät erinomaisen selkeät kuvat auttavat viestin perillemenoa.

Kirja löytyy kokonaisuudessaan skannattuna täältä, laatu valitettavasti ei ole valtavan hyvä. Paremmalla laadulla osittain skannattuna (jostain syystä vain vajaa puolet kirjasta löytyy sivustolta) kirja löytyy sekavalta Imaginary Museum -sivustolta.

Lisää Isotype-materiaalia löytyy esimerkiksi mainiosta Fulltable.comista. Readingin yliopiston Isotype-kokoelma on maailman kattavin, mutta sen nettisivuille kuvia on päätynyt kokoelman laajuuteen nähden vähänlaisesti. Tässä tapauksessa laatu korvaa määrää kyllä erinomaisesti. Samalta sivustolta löytyvä Isotype-artikkelikokoelma onkin sitten aivan omaa luokkaansa. Tutustumisen arvoinen on myös Alankomaiden taloushistoriallisen arkiston sivuille koottu laaja linkki- ja kirjallisuuskokoelma Neurathin työstä ja ajatuksista.