Helsingin kantakaupungin katutilasta ylivoimaisesti suurin osa on varattu autoilijoiden käyttöön

Rengaskuvio katutilan jakautumisesta Helsingissä, koko kaupunki. Jakauma on: Autoilu 72 %, pysäköinti yli 3 %, pyöräily 2 %, yhdistetty pyöräily ja jalankulku 8 %,  jalankulku 7 %, joukkoliikenne 2 %.

Koko Helsingin katutilasta (ylempi grafiikka) noin 75 % ja kantakaupungin katutilasta noin 63 % on varattu autoille (alempi grafiikka). Luvut eivät ole täysin tarkkoja, koska joukkoliikenteen käytössä olevan osuuden suuruudesta ei ole käytettävissä tietoja. Autoilun osuus on siis se osa katualueesta (ei ajoradasta), joka ei ole varattu muuhun käyttöön. Katualueeseen kuuluu ajoradan lisäksi esim. kaistojen välinen alue moottoriliikenneteillä.

Rengaskuvio katutilan jakautumisesta Helsingin kantakaupungissa. Jakauma on: Autoilu 54 %, pysäköinti 9 %, pyöräily 4 %, yhdistetty pyöräily ja jalankulku 6 %,  jalankulku 22 %, joukkoliikenne 5% (arvio).

Tämä teksti on hiukan muokattu ja korjattu versio entisessä Twitterissä toukokuussa 2023 julkaistusta langasta. Helsinkiä koskevan analyysin rinnalle tehtiin myös vastaava Tampereen katutilasta.

Ylipäänsä katutilan määrittely rekisteriaineistojen perusteella on yllättävän vaikeaa! Olemme käyttäneet seuraavaa rajausta: mukana ovat kaikki katualueeksi yleisten alueiden rekisterissä määritellyt alueet sekä kevyen liikenteen väylistä ne, jotka eivät kulje puistoissa. Joukkoliikenteen käytössä olevaksi on arvioitu HKL:n, HSL:n tai Liikenneviraston huoltovastuulla olevat katuosat, joka sisältää mm. muusta liikenteestä erotellut raitiovaunukiskot ja raitiovaunupysäkit. Tämän lisäksi on arvioitu bussikaistojen ja -pysäkkien viemä tila.

Bussikaistojen kokonaismääräksi Helsingissä on Jere Laineen kandidaatintyöstä saatu 44 km, mutta ei ole tietoa, miten tämä jakautuu kantakaupungin ja esikaupunkien välillä. Olemme olettaneet, että bussikaistoista 1/3 on kantakaupungissa ja että niiden leveys on keskimäärin 3,5 metriä. Bussipysäkkien kokonaismäärä ja jakautuminen on tiedossa, mutta niiden viemä tarkka pinta-ala ei tiedetä. Tässä on arvioitu, että kukin bussipysäkki vie keskimäärin 50 m² ajoradalta ja 10 m² jalkakäytävältä. Pysäköintipaikkojen viemän tilan osuus on tässä arviossa koko kaupungin osalta liian pieni, sillä käytettävissä olevassa aineistossa ei ole mukana asukaspysäköintivyöhykkeen ulkopuolella sijaitsevia kadunvarsipaikkoja.

Autoilulle varattu osuus katutilasta on sekä kantakaupungissa että koko Helsingissä selvästi suurempi kuin autoilun osuus kaupungissa tehdyistä matkoista, kuten alla olevasta grafiikasta ilmenee.

Varattu osuus katutilasta verrattuna matkojen kulkutapajakaumaan, prosenttipylväskuvio.

Koko Helsinki:
Katutila 72 % autoilu plus 3 % pysäköinti – kulkutapaosuus 21 %. Joukkoliikenne 2 %, kulkutapaosuus 24 %. Jalankulku 12 % plus 8 % yhdistettyä pyöräilyn kanssa, kulkutapaosuus 47 %. Pyöräily 2 % ja kulkutapaosuus 10 %. Muu kulkutapa 1 %.

Vain kantakaupunki:
Katutila 54 % autoilu plus 9 % pysäköinti – kulkutapaosuus 12 %. Joukkoliikenne 5 %, kulkutapaosuus 25 %. Jalankulku 22 % plus 6 % yhdistettyä pyöräilyn kanssa, kulkutapaosuus 53 %. Pyöräily 4 % ja kulkutapaosuus 10 %. Muu kulkutapa 1 %.
Aineistona yllä olevassa grafiikassa on Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2022 -selvitys, jossa ovat mukana helsinkiläisten Helsingin sisällä tekemät matkat.
Varattu osuus katutilasta verrattuna matkasuoritteeseen, prosenttipylväskuvio.

Koko Helsinki:
Katutila 72 % autoilu plus 3 % pysäköinti – matkasuorite 63 %. Joukkoliikenne 2 %, suorite 21 %. Jalankulku 12 % plus 8 % yhdistettyä pyöräilyn kanssa, suorite 7 %. Pyöräily 2 % ja suorite 3 %. Muu suorite 6 %.

Vain kantakaupunki:
Katutila 54 % autoilu plus 9 % pysäköinti – kulkutapaosuus 12 %. Joukkoliikenne 5 %, kulkutapaosuus 25 %. Jalankulku 22 % plus 6 % yhdistettyä pyöräilyn kanssa, kulkutapaosuus 53 %. Pyöräily 4 % ja kulkutapaosuus 10 %. Muu kulkutapa 1 %.

Suhteutettuna matkasuoritteeseen eli kullakin kulkuneuvolla tehtyjen matkojen pituuteen jakauma vaikuttaa tasaisemmalta. On kuitenkin huomioitava, että tässä käytetyssä aineistossa (Henkilöliikennetutkimus 2021) matkat on eroteltu vain vastaajan kotipaikan mukaan.

Toisin sanoen mukana ovat kaikki helsinkiläisten tai kantakaupungissa asuvien tekemät matkat, tapahtuivat ne missä päin Suomea hyvänsä. Mukana ovat myös pitkät lomamatkat, mikä näkyy esim. kategorian ”muu” (joka sisältää moottoripyörät ja matkailuautot) suuruutena. Kuten Henkilöliikennetutkimuksesta selviää, suomalaiset tekevätkin varsin paljon pitkiä matkoja autolla. Koko maassa 20–150 km mittaisilla matkoilla henkilöauto on täysin dominova kulkutapa, osuus on 93 % – 94 %. Aineistoa matkasuoritteen jakautumisesta kulkutavoittain Helsingin sisällä ei valitettavasti ole saatavilla.

Post scriptum

Muutama sananen siitä, miksi tämä laskelma antaa varsin erilaisen lopputuloksen kuin aiemmin tekemässämme grafiikassa katutilan jakautumisesta Helsingin kantakaupungissa. Uuden laskelman tekemiseen ryhdyttiin, jotta saataisiin lukuja, jotka ovat vertailukelpoisia muihin Suomen kaupunkeihin. Sitä tehdessä pyrittiin huomioimaan Twitterissä laskelmaa kohtaan esitetty kritiikki ja huomioimaan aiempaa paremmin joukkoliikenteen osuus.

Laskelma tehtiin alusta asti uusiksi ja siinä hyödynnettiin dataa aiempaa hienojakoisemmin. Alueiden pinta-alat laskettiin yhteen jo paikkatieto-ohjelmistossa kuin aikaisemmassa versiossa lopullinen yhteenlasku tapahtui Python-koodin avulla. Alkuperäinen laskelma ei ole säilynyt aivan kokonaisuudessaan, mutta säilyneiden tietojen perusteella siinä vaikuttaa olevan kaksi keskeistä virhettä.

  1. Tekemämme Python-koodi laski kevyen liikenteen väylistä virheellisesti yhteen vain puhtaanapitovyöhyke 1:een (ydinkeskusta ja turistikohteet) kuuluvat alueet. Tämä alue on pienempi kuin koko kantakaupunki, joten kevyen liikenteen väylien pinta-ala jää näin liian pieneksi
  2. Kadunvarsipysäköinnin vaatima tila perustuu ilmeisesti arvioon, joka on selvästi liian suuri. (Tämä laskelma ei valitettavasti ole säilynyt.) Tämä virhe ei vaikuta autoille varatun tilan suuruuteen, vaan ainoastaan siihen miten se jakautuu ajoradan ja pysäköinnin kesken.

Laskelmien tuloksissa on muitakin pieniä eroja, jotka selittyvät lähinnä datan hienojakoisempien tietojen tarkemmalla hyödyntämisellä ja todellisilla muutoksilla katutilassa (esim. uudet pyöräväylät), mutta nämä kaksi virhettä selittävät suurimman osan eroista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *