Gerd Arntz Web Archive

Jos Otto Neurath oli Isotypen aivot, graafikko Gerd Arntz oli sen sielu. (Marie Neurath oli sitten ehkä käpyrauhanen, ainakin jos on uskomista Descartesin teoriaan tämän elimen funktiosta sielun ja ruumiin liittymäkohtana. Hänen roolinsa Isotypen ”muuntajana” (saks. Transformator), eräänlaisena väliportaana sisältöasiantuntijoiden ja Arntzin vetämän graafisen tiimin välissä, on kokonaan oman kirjoituksensa aihe, jota Isotype-tutkija Robin Kinross käsittelee blogipostauksessaan.)

Arntz työskenteli osana Isotype-ryhmää 1928–1940. Ennen tätä Isotypen julkaisujen visuaalinen tyyli oli vaihteleva ja työprosessi jäsentymätön. Arntz loi nopeasti ryhmän julkaisuille visuaalisesti yhtenäisen tyylin, standardisymboleihin perustuvan elementtikirjaston ja linoleikkaustekniikan jolla toistuvien piktogrammien monistaminen sujui nopeasti ja vähensi käsityön määrää huimasti. Juuri sopivassa määrin pelkistetyt, kuitenkin edelleen persoonallista lämpöä sisältävät eriväriset pienet lippalakkipäiset ukot, viljantähkät, kuorma-autot, katulamput, ruumisarkut, kaupunkisiluetit ja lukemattomat muut symbolit rakentavat sen jäljittelemättömän ja ajattoman kiehtovan ”Isotype-ilmeen”, joka mm. itseni aikanaan ensi kertaa houkutteli tutustumaan Isotypen maailmaan. Jopa informaatiomuotoiluguru Edward Tufte, joka tunnetaan Isotype-vastaisuudestaan, myöntää ihailevansa Arntzin visuaalista tyyliä. (Tai näin ainakin Robin Kinross sanoo The Transformer -kirjassaan.)

Uransa (joka Isotypen jälkeen jatkui Alankomaiden tilastosäätiössä) aikana Arntz ehti suunnitella n. 4 000 erilaista symbolia. Edustava otos, n. 600 kpl, on skannattu mahtavalle Gerd Arntz Web Archive -sivustolle. Haagin kaupungin taidemuseon ylläpitämä sivusto on hyvin suunniteltu, selkeä ja täynnä kiinnostavaa tietoa Arntzin urasta ja töistä. Sivustolta löytyy myös skannattuna kaikki sata Arntzin Gesellschaft und Wirtschaft – Bildstatistisches Elementarwerk -teokseen tekemää tilastollista esitystä havainnollistavin selitystekstein. (Teos skannattuna kokonaisuudessaan ilman selitystekstejä löytyy täältä.)

One Reply to “Gerd Arntz Web Archive”

  1. Suosittelen tutustumista kahteen Gerd Arntzin työtä ja elämää käsittelevään ansiokkaaseen kirjaan.

    Ed Annik, Max Bruisma (toimittaneet); gerd arntz – graphic designer; 2011 ; 010 publishers, Rotterdam/www.010.nl; 288 sivua; ISBN 978-90-6450-763-2

    Samat tekijät kokosivat 2008 näyttelyn, jossa keskeinen aineiston on peräisin ISOTYPEn ja näin myös Gerd Arntzin arkistoista. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin kirja /katalogi.

    Ed Annik, Max Bruisma (toimittaneet); Lovely language. words divide, images unite; 2008; 296 sivua; ISBN 987-90-8690-127-2; Veenman Publishers, Rotterdam
    Kirjaa on lähes mahdotonta saada. Julkaisemisen jälkeen kustantaja meni konkurssiin eikä varastoja ole avattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *