Helsingin kartta vuodelta 1770 + nykyinen rantaviiva

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on julkaissut Facebook-sivuillaan hienoja vanhoja karttoja Helsingistä. Tänään vuorossa oli vuonna 1777 julkaistu kartta. On kiehtovaa miten paljon kaupunki on muuttunut vajaassa 250 vuodessa. Vaikka paikannimistö on tuttua, harva katu kulkee enää samassa paikassa kuin tuolloin ja vielä harvempi rakennus on enää pystyssä.

Yksi suuri kaupunkikuvaan vaikuttanut tekijä on maantäytöt, joilla Helsingin rantaviivaa on muokattu viimeisen parinsadan vuoden aikana hurjasti. Hahmottaakseni itsekin paremmin, miten vanhan kartan paikat vastaavat nykyisiä tein kartasta version, johon on lisätty nykyinen rantaviiva (kuva aukeaa klikkaamalla isommaksi).

helsinki1770_nykyinen_rantaviiva

Koska 1700-luvun maanmittaustekniikat eivät olleet nykyisten veroisia, vanhan kartan vääristymät ovat melko isoja eikä nykyistä rantaviivaa saanut kohdilleen täsmällisesti. Olen sovittanut sen silmämääräisesti ja muutenkin suurpiirteisesti, joten kuva on lähinnä suuntaa-antava, mutta varmaan sellaisenaankin auttaa hahmottamaan muutosta.

 

3 Replies to “Helsingin kartta vuodelta 1770 + nykyinen rantaviiva”

  1. Hki kartta 1770 + nyk. rantaviiva, onko mahdollista ostaa paperiversio ? Ja mitä maksaa ? Vastausosoitteeni on alla.

  2. Onko kartta julkaistu 1777 ?
    Hermelinin kartastoon teki Suomea koskevat sivut Carl Peter Hällström. (Everstiluutnantti, yli-insinöri) Hän oli syntynyt 27.2.1774 ja oli kartaston uudistaja. Olisiko ollut samannimistä kartanpiirtäjää, vai olisiko tämä julkaistu esim. 1797 ?
    Tämän isä Carl Hällström (s.7.10.1741) ei kuitenkaan varmaankaan ollut asialla, sillä hän oli pappi.

  3. Katsoin Wikipediasta Carl Peter Hällströmistä. Sieltä sain ajatuksen ettei Carl välttämättä ole käynyt Helsinissä tai ainakaan oleskellut pitkään, niin että olisi voinut kartoittaa Helsinkiä. Ajatus nousi, että Carl olisi kiirtänyt tämän yhddistelemällä maanmittareiden isojakokarttojen tietoja. Ehkäpä nuo isojakokartat olivat vuosilta 1776 ja 1777. Sitten hän olisi voinut vähän ”elävöittää” noita karttatietoja. Ehkäpä Cael on piirtänyt tämän opiskeluaikana. Wikipedia antaa ymmärtää, että hän piirsi jo nuorena karttoja. Kartta olisi myöhemmin kuin 1777, mitä kartan esittely antaa ymmärtää, kartan tiedot olisivat kuitenkin vuosilta 1776 – 1777.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *