Tiedon visualisointia Helsingin katukuvassa

2012-01-30 tapahtumat, , , , , 8 kommenttia

Tänään alkoi Helsingin designpääkaupunkivuoteen liittyvä tiedon visualisoitia tunnetuksi tekemään pyrkivä kampanja joka pyörii vaiheittain keskustan ulkomainospaikoilla kolme viikkoa. Me toteutimme kampanjaan 8 julistetta, joiden lisäksi sisältöä on tuottanut Wonderwater-porukka. Designpääkaupunkihankkeen ja meidän sisällöntuottajien lisäksi kamppikseen ovat olleet myötävaikuttamassa Idealist Group ja BOTH. Monta kokkia siis, mutta lopputuloksena ihan kelpo soppa.

Julkaisemme kampanjaa varten toteutetut visualisoinnit myös verkossa Creative Commons nimeä-tarttuva 1.0 suomi -lisenssillä, olkaapa hyvät.


8 kommenttia aiheeseen ”Tiedon visualisointia Helsingin katukuvassa”

 1. 1 Labs.kirjastot.fi » Kirjastodataa Helsingin katukuvassa  kirjoitti 2012-01-31 klo 15:41:

  […] näkyy nyt myös kirjastodata. Seuraavan kolmen viikon ajan keskustan ulkomainospaikoilla pyörii tiedon visualisointia tunnetuksi tekevä kampanja. Julisteista kaksi on […]

 2. 2 Kaisa Kyläkoski  kirjoitti 2012-02-07 klo 10:49:

  Katselin tuota tietokirjallisuuskuvaa hetken ja muistin perukoilta tuli esiin ohje, ettei ympyrällä pitäisi kuvata suuruussuhteita. Ei nimittäin ole selvää, pitäisikö verrata pinta-aloja vai halkaisijaa. Pikaisella googlailulla pointti löytyi sivulta http://contrast.ie/blog/infographics-and-data-visualisations/ otsikon ”Pretty circles” alta.

 3. 3 Juuso Koponen  kirjoitti 2012-02-07 klo 13:02:

  Jep, tuo on ikuisuusongelma. Ympyrän hyvä puoli on tehokas tilankäyttö ja tässä nimenomaisessa tapauksessa tavoiteltiin myös visuaalista näyttävyyttä jotta ihmisten huomio katutilassa kiinnittyisi julisteisiin. Huono puoli on sitten juuri tuo epäselvyys siitä, ilmaiseeko määrää ympyärn halkaisija vai pinta-ala. Tässä tapauksessa se oli pinta-ala, koska halkaisijan käyttö määrän ilmaisijana liioittelisi eroja eri luokkien välillä.

 4. 4 David Corbacho  kirjoitti 2012-02-07 klo 15:02:

  Do you have them translated into English ?
  Here I saw some explanations, but only a couple of them: http://openhelsinki.fi/pages/k2/ta-daa+dataa/&lang=en

 5. 5 Jonatan Hildén  kirjoitti 2012-02-09 klo 16:28:

  We don’t have English versions of the posters, but here’s a short explanation for each:

  •Rautatientorilta ruuhka-aikana 10 minuutissa ehtii… – A map that shows how far one can travel from the Railway station square in ten minutes during rush hour, using different modes of transport.

  •Millä Suomi kulkee – ”How Finland moves”, a diagram of how travels with different modes of transport are distributed by length in the entire country, i.e., how many percent of all car trips are under one kilometer etc. Also shows how all journeys are distributed among different modes of transport in the Helsinki region.

  •Mitä vieraita kieraita kieliä Helsingissä puhutaan – ”Foreign languages spoken in Helsinki”, a map that shows the distribution of native speakers of other languages than finnish and swedish. The split circle indicates the most spoken and second most spoken foreign language (key, top down: russian, estonian, somali, english). The circle (pie) diagrams reveal the detailed distribution of foreign languages spoken in selected districts.

  •Mitä tietokirjoja kaupunki lukee – ”What non-fiction books read in the city”, a visualization of the most wanted non-fiction works by subject using data from the Helsinki region libraries, HelMet. The most popular non-fiction category is biographies and genealogy.

  •Kaupungin kirjastojen halutuimmat – ”The most wanted of the city libraries”. How the popularity develops over time for a few of the most borrowed books.

  •Jos Kruununhaka olisi Suomen kunta… – If Kruununhaka was a municipality in Finland, it would be the size of Inari or Viitasaari. How the population makeup and average income of a Helsinki district differs from municipalities with the same amount of inhabitants.

  •Jos Kallio–Sörnäinen olisi Suomen kunta… – If Kallio-Sörnäinen was a municipality in Finland, it would be the size of Savonlinna or Raisio. How the population makeup and average income of a Helsinki district differs from municipalities with the same amount of inhabitants.

 6. 6 Martti Tulenheimo  kirjoitti 2012-03-15 klo 12:57:

  Aivan huikean hienoa jälkeä! Otin vapauden muokata ”10 min Rautatientorilta” -kuvaa pikkuisen ja ladata sen Flickriin.

 7. 7 Avoin data ja sen viholliset | Seuraava päivä  kirjoitti 2012-05-10 klo 09:43:

  […] edustavat vaikkapa WDC Helsinki -projektiin liittyvät Ta-daa, dataa! -visualisoinnit ja katujulisteet. Myös yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö STATS tuottaa ja asettaa esille valtavan määrän […]

 8. 8 HelMet-kirjastojen API | Helsinki Region Infoshare  kirjoitti 2013-02-20 klo 08:49:

  […] koristaneista julisteista oli kirjastoaiheisia. Informaatiomuotoilu.fi:n tuottamat kirjastodatan visualisoinnit perustuivat HelMet-kirjastojen avaamaan kirjastojen […]


Jätä vastaus