Helsinki Public Transport Visualized

Apps4Finland-kilpailun visualisointisarjan voitti odotetusti Lauri Vanhalan Helsinki Public Transport Visualized -animaatio. Toteutukseltaan työ oli selvästi sarjan paras, mutta sisällöllisesti huomattavasti rikkaampia esityksiä olisi kilpailussa riittänyt (esim. Suomen kansantaloudellinen elämänpuu, busbus, Seismi ja Budjettikone). Informaatiomuotoilu.fi-porukasta kellään ei ollut kilpailussa töitä mukana, mutta ehkä ensi vuonna sitten! ;)

Kaikki kunnia Laurille, animaatio on upeasti toteutettu ja esimerkiksi täysin allekirjoittaneen teknisten taitojen yläpuolella. Hauskassa kiitospuheessa palkintojenjakogaalassa kuultiin myös kuinka paljon työtä ja sitkeyttä esityksen valmiiksi saattaminen vaati. Mutta mielestäni esityksen täysi potentiaali ei toteudu. Video on selkeästi tehty visuaalisen näytävyyden ehdoilla ja siinä se onnistuu upeasti. Mutta tiedonvälitystehtävässään se ei onnistu yhtä hyvin. Animaation tuottamiseen on vaadittu valtava määrä dataa, mutta kuinka suuri osa tuosta datasta välittyy katsojalle asti?

Jos kysyy itseltään videon katsottuaan, mitä nyt tietää jota ei vielä kolme minuuttia sitten tiennyt, vastaus on valitettavasti, ettei kauhean paljon. Helsingin sisäänajotiet ehkä hahmottuvat animaatiosta kiinnostavasti jos niitä ei entuudestaan tunne. Mutta liikenteen määrä näytetään vain muutamalta aamun ensimmäiseltä tunnilta, eli ajallista vertailua koko vuorokauden kaarella ei pääse tekemään ja jo animaation lopussa liikennemäärät ovat niin suuria, ettei eroja esimerkiksi tasaisen kirkkaina hehkuvien eri pääväylien välillä erota. Videon tarkkuus ei oikein riitä koko pk-seutua kuvaavan näkymän yksityiskohtien hahmottamiseen ja lähikuvat taas jäävät irrallisiksi kun ei helposti hahmota, edes että mistä päin kaupunkia ne ovat. Värikoodaus ei erottele busseja raitiovaunuista eikä metroa paikallisjunista.

Joka tapauksessa Helsinki Public Transport Visualized on palkintonsa ansainnut. Ja hatunnoston todella kansainvälisen tason visualisoinnista, joita Suomessa ei ole montaa vielä nähty. Toivon kuitenkin, että projekti ei pääty palkinnon saamiseen, vaan jo tehtyä työtä hyödynnettäisiin vahvemmin tiedonvälityksellisiä arvoja korostavien lisävisualisointien tuottamiseen. Lähes kaikki tarvittavat palikat ovat valmiina, joten suhteellisen pienillä muutoksilla esityksestä saisi näyttävän ja informatiivisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *