Uusi ulkoasu, uudet kujeet

Informaatiomuotoilu.fi on saanut uuden vuoden kunniaksi uuden ulkoasun. Jotkin vanhemmat kirjoitukset saattavat näyttää vähän erikoisilta ja muitakin pieniä ulkoasuvirheitä saattaa vielä paljastua. Mikäli löydätte virheitä, vinkatkaa niistä tähän alle kommentteihin, Twitterissä tai sähköpositse: juuso@informaatiomuotoilu.fi / jonatan@informaatiomuotoilu.fi. Uutta sisältöä on luvassa ensi viikolla 6.

Sivuston ylälaidan kuvana on muuten sisävesikartta Saimaalta vuodelta 1892. Se on osa Kansalliskirjaston Suomen karttoja ja kartastoja -kokelmaa.

Tieto näkyväksi -kirja on nyt myynnissä

Informaatiomuotoilu.fi-blogi perustettiin viisi vuotta sitten kirjaprojektin kylkiäiseksi. Paljon on ehtinyt noina vuosina tapahtumaan ja niin kirja kuin blogikin ovat vuosien varrella muuttaneet muotoaan moneen otteeseen. Sivusto on viettänyt hiljaiseloa viimeiset 1,5 vuotta tekijöiden monista kiireistä johtuen, mutta suurimpana syynä on ollut juuri kirjan kirjoittaminen, joka on vienyt merkittävän osan suunnittelutyöltä ja opettamiselta yli jääneestä ajastamme.

Tänään on se päivä kun kirja on lopulta valmis ja painettu. Se sai lopulta nimekseen Tieto näkyväksi vuodesta 2012 asti järjestämämme seminaarin mukaan. Kustantajana on Aalto ARTS Books ja kirja on nyt myynnissä kustantajan verkkokaupassa. Jälleenmyyjille kirjaa saadaan ensi viikolla. Kirjan johdantoluku on vapaasti ladattavissa.

Nyt kun kirja on valmis, myös blogissa alkaa vähitellen tapahtua. Sivusto saa uuden ilmeen loppualkuvuodesta ja alamme jälleen tuottaa myös sisältöä siihen. Tästä myöhemmin lisää. Sitä odotellessa kuulumisiamme voi seurata mm. täällä:

https://www.facebook.com/koponenhilden/
https://twitter.com/koponenhilden
https://www.instagram.com/koponenhilden/

dsc03090-juuso-koponen

Apps4Finland 2012

Tämänvuotinen Apps4Finland-kilpailu on julkistettu. Kyseessä on siis suomalainen avoimen datan sovelluskilpailu, eräänlainen ”avoimen datan Vuoden Huiput”. Kisaan voi ilmoittaa mitä hyvänsä vuoden 2012 aikana julkaistuja kotimaista avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia, visualisointeja tai ideoita sellaisiksi. Palkintoja jaetaan myös datan avaajille ja tämän vuoden uutuutena ”dataopas”-sarjassa avoimen datan käyttöön opastaville ohjeillle. Viime vuotisen kisan tulosten perusteella ja avoimen datan ympärillä käyvän pöhinän perusteella uskallan arvata, että tänä vuonna tullaan näkemään todella korkeatasoinen kattaus kilpailutöitä.

Kilpailun deadline on 28.10. eli vielä ei tarvitse sännätä kilpailutöitä jättämään (niiden vastaanotto alkaakin vasta 1.8.), mutta kannattaa jo nyt laittaa kisa mieleen. Viime vuonna visualisointisarjan kärki oli terävä mutta kapea, joten tasokkailla visualisoinneilla on uskoakseni hyvät mahdollisuudet palkintosijoille. Toki tänä vuonna kisa saattaa olla aiempaa kovempi, koska meiltä (Informaatiomuotoilu.fi) on tänä vuonna ensimmäistä kertaa tulossa jokunen kilpailutyö. ;) Kannattaa silti osallistua! Kilpailu on hyvä tapa saada näkyvyyttä projekteilleen ja syksyllä järjestettävä Apps4Finland-gaala on myös erinomainen tilaisuus verkostoitua alan muiden toimijoiden kanssa.

Helsingin Sanomat perustaa datajournalismin ryhmän

Helsingin Sanomat uutisoi tänään perustavansa ensimmäisenä suomalaisena mediana datajournalismin ryhmän, jota ryhtyy vetämään talossa jo pitempään datajournalismihankkeita luotsannut ja mm. vuoden journalistisesta innovaatiosta äskettäin palkittu Esa Mäkinen. Onnittelut Esalle ja myös Hesarille, joka jälleen kerran osoittaa olevansa journalististen trendien etulinjassa. Uusi datajournalismiryhmä ei alkuun ole kovin suuri, mutta enpä ihmettelisi jos siitä kehittyisi vähitellen esimerkiksi The Guardianin datatoimituksen veroinen tekijä Hesarin sisällä ja suomalaisen journalismin kentässä laajemminkin. Yle ja muut kilpailijat, ottakaa oppia!